Tűz a Munkácsy Mihály utcában 2010.12.09.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Kedves Olvasó!

2010 december 9-én tűzoltóautók hangos szirénái verték fel a Munkácsy Mihály utca lakóit, akkor, amikor amúgy sem voltunk teljesen nyugodtak városunkban. Sajnálatos módon  tűz keletkezett az egyik ingatlanban. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tűz a ház külsőfalán keletkezett, és nem a belsejében. A riadalom így is nagy volt, mert hatalmas lángokkal égett el a villanyóra szekrény. Akkora volt a tűz ereje, hogy a lángok a széldeszkáig értek, alaposan bekormozva, az amúgy takaros Munkácsy M. utcában lévő ház külső homlokzatát.

A villanyóra szekrény teljes tartalmával megsemmisült. A tűz során személyi sérülés nem történt, de a házban élő idős bácsit a mentők füstmérgezés gyanújával korházba vitték. A kár most kb. 200-300 ezer forintra tehető, de ezt nem minden elektromos hibából keletkezett tűz esetén lehet ennyiből megúszni, mert általában nagyságrendekkel több kár keletkezik, az emberéletről nem is beszélve.

A tűz okán két ingatlan maradt áramellátás nélkül, és fűtés nélkül, Mindez Karácsony előtt néhány héttel, és mondható, hogy  igen kemény hidegben. Mivel magam  elektromos vonalon is tevékenykedem, felajánlottam segítségemet a hiba gyors elhárítása érdekében. Az elektromos műveknél a kapcsolataimat felhasználva gyors megoldást sikerült találni a hálózat helyreállítására. A mérőhely szabványos kialakítása után, hétfőn már új villanyóraszekrény volt a helyszínen, már csak a korom maradt.

A tulajdonos elmondása szerint az idén nyáron teljesítménybővítést hajtottak végre, amelyet szakemberre bíztak. Azonban az Elműs, és a tűzoltóság szakembere, illetve Én magam is azon a véleményen vagyok, hogy a bővítés során, a bővítést végző szakember hibázhatott. Ezt szakértők fogják megállapítani, és bizonyítás esetén kártérítés megfizetésére kötelezni.

Munkáim során magam is sokszor találkozom elhanyagolt villamos hálózattal, nem korszerű mérőhellyel, ilyenkor felhívom a tulajdonos figyelmét, hogy nem kis árat kell majd egyszer fizetni az elhanyagolt hálózat miatt. Nagy veszélynek vannak kitéve azok az ingatlantulajdonosok, akiknél régi alumínium vezetékkel, vagy ami még ennél is rosszabb,  vegyesen réz és alumínium hálózat van. Régen az alumínium vezetéket nehéz volt túlterhelni, hiszen sok háztartásban még a vasaló is parázzsal működött, nem volt annyi nagy teljesítményű elektromos készülék, mint most. Tűz keletkezésénél akár Ön is lehet felelős! Az elosztószekrényt, villanyóraszekrényt, elektromos hálózatot időnként felül kell vizsgáltatni.

A villamos berendezések és hálózatok felülvizsgálatát jogszabályok írják elő. Bejelentett villamos balesetek és villamos tüzek esetében államigazgatási eljárás keretén belül vizsgálják minden esetben. Ezért fontos a felülvizsgálatok elvégzése emberi élet és gazdasági szempontok miatt is.

/ Hopka László /

 

 

Fotó: Hopka László

 
 

Copyright (c) Bálintinfo.hu