Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
   

Olvasói beszámoló

Kedves Olvasó!

Néhány napja egy kedves volt Törökbálinti hölgy keresett meg azzal a kéréssel, hogy írhatna-e egy beszámolót a  tanulmányairól, amit Dániában végez most. Tette ezt mind azért, mert a Bálintinfo.hu oldalon tekint időnként haza és szeretné, ha ez a lehetőség a legtöbb fiatalhoz eljutna. Természetesen semmi akadálya nincs ennek sem, mint ahogy más jellegű írásnak sem, amit esetleg az olvasó gondol bármilyen témában. Természetesen köszönjük a gondolatokat amelyeket megoszt velünk a beszámoló szerzője.

Továbbtanulás Dániában.

 

Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállításra. Mindegyik egyetem standjához oda mentem, de a végén döntenem kellett, hogy melyik ország egyetemei tetszenek a legjobban és melyik milyen lehetőséggel jár. Mindenképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt.

Az egyik ismerősöm ajánlotta Dániát, hiszen azon felül, az Európai diákoknak ingyenes az oktatás, számos nagyszerű lehetőség van még.

Rengeteg szak van angolul, nagyon színvonalas az egyetemeken az oktatás és az állandó írásbeli vizsgák helyett, gyakorlati feladataink vannak. Itt teljesen máshogy épül fel az oktatási rendszer, hiszen Dániában az egyetem közben van egy meghatározott időszak, amikor mindenkinek egy három hónapos szakmai gyakorlaton kell részt vennie.

Szerintem ez hatalmas lehetőség, hiszen így nem közvetlen a diplomavédés után kell keresni egy céget, ahol kipróbálhatod magad az adott területen és tapasztalatot szerezhetsz.

Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és megismerjek, mire kezdődik az egyetem a hónap végén. Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz, hogy munkát tudj vállalni és ennek a lefolyási ideje nagyjából 2 hónap. Miután megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett lehet végezni. Az iskolában találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy Dán céghez részmunka időre.

Egyből jelentkeztem, örültem, hogy végre olyan munkát találtam, ami teljes mértékben ahhoz kapcsolódik amit tanulok. Kiderült, hogy van a cégnek magyar vonatkozása is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni. Itt jöttem rá igazán, hogy mennyire fontos, hogy minél több nyelvet beszéljünk, milyen nagy előny ha valaki több nyelven is folyékonyan beszél. Általában a diákok legtöbbje kihasználja az ingyenes dán nyelvtanfolyam adta lehetőségeket, hiszen az Európai Unió tagjai 180 órát tanulhatnak tandíjmentesen.

 

Az elején nagyon szokatlan volt a dán nyelv, nagyon nehezen tudtam kiejteni a szavakat, hiszen előtte semmilyen skandináv nyelvet nem tanultam. Azonban a nyelviskolában rengeteg beszédkészség fejlesztő gyakorlattal próbáljuk elsajátítani a nyelvet, a tanárok pedig készségesen segítenek nekünk mindenben. Az egyetemi órákon legtöbbször négyfős tanulócsoportokban dolgozunk, amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy azonos nemzetiségű diákok ne kerüljenek ugyanabba a csoportba. Ezzel a eljárással méginkább megismerjük egymás szokásait, módszereit, kultúráját.

Mindenkinek ajánlom Dániát, aki ingyenesen szeretne tanulni egy sokszínű, barátságos és lehetőségekkel teli környezetben.

 R.L.

 

Fotó: R.L.

 

 

 

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu