Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

 

Városszépítő Egyesület.

Díszkút lett a romos kútból.

A Törökbálinti Városszépítő Egyesület, mint helyi civil szervezet életét is megkeserítette a pandémia miatt hozott érthető intézkedések.

De ahogy lazulni kezdtek a szabályok nyomban neki is álltak egy a templom utcában található az idő vas foga által megtépázott kerekes kút helyreállításának.

A feladatot 8 fő végezte, ahogy az időjárás engedte, ami az idén valahogy nem volt a legjobb támogató a sokáig kitartó hideg, és a jelentős mennyiségű esők miatt.

Nincs szem előtt a kerekes kút, én magam sem láttam még ez előtt, mert olyan ritkán fordul meg az ember fia ebben a kis zsákutcában. A kút romos állapotát Kálmán József fedezte fel egy séta alkalmával, és ezt követően jelezte a városszépítő egyesület felé, hogy ne engedjék teljesen az enyészet martalékává válni.

Szalczinger József elnökkel gyorsan számot vetettek anyagi forrásaikon és elhatározták, hogy felújítják ezt a köztéri kerekes kutat is, mint jó néhányat már itt a város különböző pontjain. Így kapott új gyűrűket, két új pántolással. Készült új káva, új zsindelytető. A régi fém kúthenger új festést kapott. A falugazda csoport egy szép virágládát hozott a kút mellé emelve annak esztétikai értékét, amelybe Limpárt Gyuláné jóvoltából kerültek bele a virágok.

A felújítási munkákban részt vettek: Túri Ferenc, Túri Zoltán, Kajári József, Pákozdi Dénes, Faludi Terézia, Limpárt Gyuláné, Szalczinger József, Varaga Csabáné.

Ismét egy a múltat idéző köztéri emlékünk lett újjá azáltal, hogy egy kis törődést kapott egy olyan helyi civil szervezet jóvoltából, akik többek között emlékeink megőrzését tartják fő feladatuknak. Mert azért azt elmondhatjuk, hogy ha ez a kis kút mesélni tudna, mennyi mindent említhetne a régmúltból. Reméljük, hogy még sokáig ott áll ahová őseink megálmodták.

/Hopka László/

 

 

 

 

Fotó: Városszépítő Egyesület és Hopka László

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu