Sajtóközlemény.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Csőd-közeli helyzetbe kerülhet Törökbálint önkormányzata

Az ország ötödik legfejlettebb települése jövőre közel 2,5 milliárd forint bevételtől esik el annak a törvénymódosításnak a következtében, amelyet november 16-án fogadott el az Országgyűlés. A kieső bevétel – idei értékeken számítva – a város költségvetésének 29%-a, és annak a következménye, hogy a településen nemrég székházat épített piacvezető távközlési cég jövő évi iparűzési adóját, a törvénymódosítás értelmében, szét kell ossza 3200 önkormányzat között.

A törvénymódosítás katasztrofális helyzetet idéz elő Törökbálint Város gazdálkodásában.

A 7,5 milliárd forintos költségvetésben szereplő működési bevétel 43,4%-a, tehát közel a fele vész el. A hiány pótlására hitelt sem tud felvenni a Város, ugyanis éppen az iparűzési adó jelentős csökkenéséből adódóan a hitelképessége jelentősen romlik. A helyzet a működési kiadások csökkentésével, intézmények bezárásával, vagy kötelező önkormányzati feladatok átadásával lenne kezelhető. Turai István (FIDESZ) polgármester szerint a kiesés nagysága oly mértékű, hogy az kiteszi a város mindhárom iskolájának, két óvodájának és bölcsődéjének egy évnyi teljes költségvetését.

Amennyiben a bevétel kiesése a működésben is fennakadásokat okoz, akkor kilátástalan helyzet keletkezik a város megkezdett és folyamatban lévő beruházásaival is. Startra kész a településközpont megújítását, új városháza építését célzó projekt, amelyhez EU pályázaton 833 millió Ft támogatást nyertek. "Erről most le kell mondanunk, ugyanis nem lesz miből hozzátenni az 1,2 milliárd forintnyi önerőt. Bár elvben van forrásunk rá, hiszen még 2008-ban döntött a Testület egy kedvezményes kamatozású, támogatott EIB hitel felvételéről, ám a rendelkezésre álló hitelkeretet nem fogjuk tudni felvenni, mert nem lesz forrásunk a visszafizetéshez. És tegyük hozzá: a projekt megvalósulása érdekében az előkészítésre már eddig is közel 300 millió forintot költöttünk el" – hangsúlyozza a polgármester.

Idén tavasszal kezdték meg egy 25 tantermes iskola, tornacsarnok és tanuszoda építését. Az építkezés 45%-os készültségű, az épület szerkezetkész. Kifizetni azonban nem fogják tudni, mert a szerződésben vállalt fizetési kötelezettséget jelentős részben arra az iparűzési adóbevételre alapozták, amelyet az idetelepült távközlési vállalkozástól reméltek.

A Polgármesteri Hivatalban most veszik számba a várható veszteségeket, és ezt követően kívánnak javaslattal élni a kormány felé a kárelhárításról.

Nem lesz egyszerű feladat, sok feszültséggel, fájdalommal fog együtt járni. Megszokottá vált dolgokról, juttatásokról, kedvezményekről, szolgáltatásokról kell majd a város lakóinak és alkalmazottainak lemondaniuk. De hiszem azt, hogy lesz megoldás, hiszem azt, hogy a kormánnyal, mint a társadalmi egyenlőség hirdetőjével és letéteményesével meg fogunk tudni egyezni egy, a most láthatónál kevésbé fájdalmas megoldásban." – zárja Turai István polgármester.

 

Törökbálint, 2010. november 17.

 

 

 

 

 

 

 
 

Copyright (c) Bálintinfo.hu