Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
 

 

A polgármester tollából.

Az alábbi írást tette közzé Elek Sándor polgármester facebook oldalán. Nyilván ezt annak fényében tette, amit megígértek neki, hogy addig kell ütni amíg le nem mond. Reménykedem benne, hogy ez nem történik meg, mert akkor lesz itt ne mulass. 

Tisztelt Törökbálintiak!

A tények tisztelete ma már sokak számára nem erény. Tapasztaljuk ezt mindannyian, legyen szó országos politikáról vagy a helyi közéletről. Ennek azonban változnia kell, nem engedhetjük kontroll nélkül szabadon az indulatainkat, hiszen felelősségünk van egymás irányába éppen annyira, mint városunk felé.  Abban mindannyian egyetértünk, hogy a világjárvány mindent felforgatott körülöttünk. Feje tetejére állt nem csupán a személyes életünk, de a kényszerű leállások okán a gazdaság szinte valamennyi ágazata is komoly veszteségeket könyvel el. Hiszem azonban - mert hinnem kell -, hogy megértéssel és alkalmazkodással úrrá tudunk lenni a problémáinkon.

Megoldást nem az indulatok gerjesztése, az önzés és semmiképpen sem a pártoskodás fog jelenteni. Az utóbbi évtizedek tükrében talán még soha nem volt ennyire fontos, hogy ki tudjunk tekinteni szűkebb környezetünkből, meglássuk az összefüggéseket és ezek ismeretében cselekedjünk. Éppen ezért - ígéretemhez híven - tényszerűen, a szabályok ismeretében és a szakértő hivatali dolgozókkal folytatott egyeztetés után tájékoztatom Önöket a 2021-es év költségvetését érintő tényezőkről. A város bevételeinek alakulásáról és az iparűzési adót érintő változásokról. A költségvetés tervezése tehát elkezdődött. A munka nem könnyű, hiszen még ebben a pillanatban is sok a bizonytalanság. Nem tudhatjuk pontosan, hogy a helyi gazdaság milyen teljesítményt tud nyújtani. De abban már biztosak lehetünk, hogy a Magyarország Kormánya ígéretéhez híven - a megjelent kormányrendelet értelmében - a központi költségvetésből Törökbálint esetében egy az egyben pótolja az iparűzési adó kieső részét.

Hamisak azok a hírek, melyek az iparűzési adó megszüntetéséről, felfüggesztéséről szólnak, nem állítanak igazat azok a pártpolitikai nyilatkozatok sem, melyek az iparűzési adó elvonásáról beszélnek. Azonban a fentiek ismeretében és mindezek ellenére -, a legrosszabb esetre fogunk készülni. Az előzetes kalkulációk szerint azonban biztos, hogy képesek leszünk a működést finanszírozni. Az úgynevezett önként vállalt feladatokat az intézményvezetők bevonásával ésszerűsíteni fogjuk. Nagyon fontos látnunk, hogy nem állami elvonásról beszélünk, hiszen a pénz a munkahelyeket biztosító törökbálinti, zömében magyar tulajdonban lévő mikro-, kis- és középvállalkozásoknál (azaz Törökbálinton) marad és törökbálinti munkahelyeket véd meg. Az intézkedés a Kormány számára nem bevételt, hanem kiadást jelent, hiszen az önkormányzatok részére 50 milliárd forint visszapótlására kerül sor.
Az iparűzési adó nagyobb részét fizető nagyvállalatok pedig továbbra is változatlan szabályok szerint adóznak 2021-ben is. Egy – remélem, csak átmeneti időszakra szóló – adókedvezmény megállapítására került tehát sor. Ez pedig az állam helytállásának köszönhetően, önmagában nem befolyásolja bevételeinket. Nagyon fontos megértenünk, hogy a járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalom, a gazdasági élet minden szereplője és a magyar állam és minden önkormányzat kiveszi részét. Nem bújhatunk ki a felelősség alól, hiszen a járvány gazdasági következményei súlyosak. Most az egészségügyi védekezés mellett az államnak és az önkormányzatoknak nem lehet fontosabb feladata, mint a munkahelyek védelme. Az ehhez vezető út pedig a legtöbb embernek munkát adó magyar kis- és közepes vállalkozások terheinek mérséklése. Az iparűzési adó csökkentése a helyi szintű gazdaság- és munkahelyvédelem fontos pillére. Városunk saját bevételeinek legnagyobb részét a helyi iparűzési adó teszi ki, tehát Törökbálint az elmúlt évek fejlesztéseit nagyrészt a befizető cégeknek köszönheti.
Most pedig, amikor ezek a vállalkozások is bajban vannak, egyértelmű, hogy segítenünk kell őket, hiszen városunkban több mint 2000 kis- és középvállalkozás működik. Szükségszerű ez ahhoz, hogy a válság hatásaival csak a 2020/2021-es évben kelljen küzdenünk, és ennek köszönhetően a hamarosan ismét beinduló gazdasági növekedés 2022/2023-ra elérhesse a korábbi színvonalat. Fontosnak tartom ismét leszögezni, hogy a város biztonságos működtetése 2021-ben is garantált, az idei járványügyi költségvetés is stabil lesz. Ennek tervezési lépéseiről és majd a végleges költségvetésről természetesen továbbiakban is tájékoztatni fogom Önöket. Továbbra is a tények, a pontos adatok mentén.
 

 

/Hopka László/

 

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.huuu