Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
 

 

Anna-hegyi pinceomlás.

 

Pinceomlás, amely okot adott a Pipacs utca lezárására.

Kedves Olvasó!

2017 március harmadikán a kora reggeli órákban az Anna-hegyen lévő egyik 26.000 m2-es magántulajdonú pince rendszernek egy  részében omlás történt. Az omlás oka feltételezhetően a pince tetején végzett gépesített területrendezés, amelyet az Önkormányzat hajtott végre a területen. (Ezen a helyen a pince magán, a tető önkormányzati tulajdon. A területet az önkormányzat el is kerítette). Ennek következtében a Pipacs utca egy része, amely a nevezett pince omlott része fölött vezet, lezárásra került. Ezt az útzárat több alkalommal ismeretlen személy eltávolította, ezzel másokat is veszélybe sodort, miután a lezárást idegen személy nem érzékelheti, vagy más nehéz jármű is az útra hajthat feltételezve, hogy a zár már feloldott.

 
   

Az omlás még nem ért véget, hiszen a pince főte felületén új rajzolatú repedések jelentek meg, amelyek vastagsága többszöröse a már leszakadt kőtömegnek. Azért veszélyes ezen útszakaszon a közlekedés, mert nem tudható, hogy a repedések milyen irányban haladtak a főte szerkezetében.

Ahol most az omlás történt, ezen terület felett vezet keresztül a Pipacs utca. Itt egy részen a belmagasság ~6 m és ~11 m között van. Amennyiben ez a terület függőlegesen omlana be, akkor az utca szintjén alakulna ki a 6-11m szint különbség.

   
   

Kb. 15 évvel ez előtt ezen a területen szemtanúja voltam egy beszakadásnak, amely akkor történt, amikor füvesítés zajlott itt a pince feletti területen. Akkor egy 5 tengelyes nyerges vontató állt rá a fel tetőre és mielőtt megkezdte volna a virágföld leborítását, egyszer csak a föld megmozdult és jármű a mélybe zuhant rakományával együtt. Csak az első tengely látszott ki a hatalmas kráterből. Szerencsére akkor személyi sérülés nem történt.

Amikor az M0 autópálya Diósdi szakaszának építése zajlott, amit robbantással mélyítettek Törökbálint - Diósd határában a megfelelő szintre. Az illetékes bányakapitányság a pincében különböző helyeken elhelyezett talajmozgást vizsgáló elemeket, hogy a robbantás befolyásolja-e a pincerendszer épségét. Ezt az építés alatt folyamatosan jegyzőkönyvezték.

A nyilakkal jelölt részen friss repedések rajzolódtak ki, idő kérdése az omlás folytatódása.

A fővárosi tűzoltóság 50 tonnás emelő daruja csörlőzte ki a járművet a pince mélyéről. A tűzoltóság nem is állt a jármű közelébe, hanem hosszú drótkötelek segítségével hajtotta végre a mentést. A szerencsétlen járműnek akkor, úgy emlékszem talán az első fuvarja volt, mert vadonatúj volt. A járműben milliós kár keletkezett, illetve meg kellett téríteniük a tűzoltóság mentési költségeit is.

A keletkezett kráter akkor 10-12 m mélységű volt átmérője ~15-20 méter lehetett. Ez a pincerész betömedékelésre került. Ez is azt bizonyítja, hogy nem ismeretlen a területen a nehéz gépekkel történő mozgás következtében történő omlás. Eddig ez szerencsére nem okozott személyi sérüléseket.

/Hopka László/

 

 

 

 

Fotó & videó: Hopka László

 

 

 
 

Copyright ©  Bálintinfo.hu