Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
 

A Munkácsy Mihály utca felújítása lassan botrányba fullad.

Kedves Olvasó!

Mit szólna akkor, ha a Munkácsy Mihály utca felújításának most megkezdett szakaszán (egyik oldal) felújítása eltartana mondjuk, 2016 március-áprilisáig? Vagy jelentős költség növekedéssel lehet befejezni. Mind ez helyi vezetési hibára, illetve számonkérés, ellenőrzés elmulasztására vezethető vissza.

Miért? A Mai állás szerint a tervezéskor nem vették figyelembe a közművek elhelyezkedését (gáz vezeték), víz tekintetében a lefektetett cső elöregedett állapotát. Azt sem tartom kizártnak, hogy nem történt közműegyeztetés.

Nos írásom megírását nem Törökbálint fejlődésének gátolása, korlátozása ihlette, hiszen ki ne szeretné, ha a lepukkant falu kinézetünk egy kicsit javulna a több milliárdos költségvetés adta lehetőségekből fakadóan, hanem az a szakmaiatlanság, ami abból ered itt kis "falunkban", hogy mindegy az, hogy ért hozzá, van-e gyakorlata, netán volt már hasonló munkaköre, mind ez semmit nem számít, ha azt a valakit mindenképpen alkalmazni kell, akkor nincs az a pályáztatás, állás interjú, képviselői szavazás, amin az illető elvérezne. Nézzük mi is történt.

Néhány héttel ez előtt, azon a napon, amikor a Munkácsy Mihály utcában elkezdték felszedni a végállomás busz sávját alkotó viakolor burkolatot, (november 05) ekkor kerekedtem fel fotó masinámmal és kicsit hobbi, kicsit hivatás szerű módon fotókat készítettem a teljes végállomás területén. A kronológiai megértés miatt muszáj ide másolnom a közösségi oldalon 2015.11.22 napján tett bejegyzésemet, ami pont két héttel későbbi, mint amikor fotóztam a környéket.

 

Facebook A kivitelező jelen lévő képviselőjét az nap kérdeztem meg, amikor lezárták a fél útpályát úgy 60 m hosszan, hogy kolléga úr nem érzik úgy, hogy két közlekedés irányító, vagy jelzőlámpa hiányzik? Illetve még pár kérdést tettem fel, a válasz az volt, amit tervek bemutatásával igazolt is az úr, hogy nincs a terveken ilyen jelölve, nos valóban nem volt ilyen irányú forgalom technikai utasítás. Vajon miért?? De úgy látom másnak is feltűnt a forgalom eme hiányossága. Nevét kérésének megfelelően nem említem annak a hivatali dolgozónak, akivel körbejáráskor találkoztam, és kérdésemre, hogy az eternit cső, amelyeken keresztül a víz szolgáltatás zajlik a Munkácsy ezen szakaszán nem lenne (kellene) érdemes most kicserélni? Azt válaszolta, hogy teljesen jó az eternit cső, természetesen biztos igaza van a meg nem nevezhető kollégának, csak éppen 2015 írunk. Mentségére legyen mondva semmi köze nincs hozzá, nem döntéshozó. A mai napon miután hazaérkeztem, láttam hogy óriási megvilágosodás történ cső cserét illetően, amiről úgy értesültem, hogy nem a hivatalon múlott az, hogy most mégis modernizálásra kerül, ha már úgy is tökig fel van bontva. Tele vagyunk előrelátó szakértőkkel.

 

Eternit cső, majdnem benne maradt, pedig tele van azbeszttel, ihatták volna belőle a vizet még néhány évig.

XXI. század

Ezek a csövek vannak útban az új folyókának. Érdekes, hogy senki nem vette észre, pedig jó néhány van belőle.

Vajon mennyibe is került a tervezés? Hol van az építés vezető? Hol van a projekt tábla, amin mindennek rajta kéne lennie?

Mindjárt akkor ott a feltárt árkokban feltűnt nekem az eternit cső, ami saccolva 150-200 fm lehet azon a szakaszon ahol ezen a csövön keresztül látják el ivóvízzel az ott lakókat. Aminek akkor még az volt a sorsa, hogy benne marad abban a földben, amit most totálisan feltúrnak, aztán el telt egy hét ismét haza érkeztem és látom, hogy még is csak kicserélésre kerül a cső korszerű KPE csövekre, amelynek sok jó tulajdonsága közül építés szempontjából csak a legfontosabbat említem: nem rideg falú, ezért a talajban lévő mozgásokat, dilatációt jól tolerálja, magyarul kevesebb csőtörésre lehet számítani.

Azt az információt kaptam, hogy az ÉTV rendelte úgy, hogy a csövet ki kell cserélni, mert a régi már elavult, tehát a hivatalban senkinek a fejében nem fordult meg, hogy ezt, ha már úgy is fel lesz túrva, akkor a szolgáltató bevonásával egyeztetve ki cseréltetik egy fűst alatt. Meg van erre is a magyarázat, de azt később. Szerencsére a vízcsővel megoldódni látszik a helyzet. Igen ám csak menet közben adódott egy sokkal nagyobb probléma. A tervek szerint Hauraton rendszerű folyókák kerülnek telepítésre, ami nem olcsó viszont cserébe nagy jó, hosszú élettartamú, esztétikus, megfelelő méretezés esetén elegendő.

Mindenki láthatja, aki mostanában megfordul a Munkácsy M. utcában, ott sorakoznak egy más mellett. Mondhatjuk, hogy nem kicsi tárgyakról van szó, és azt is kijelenthetjük, hogy a tervező tervezte oda. Mi a probléma? A probléma a gázcsövek lakóházakhoz vezető részével van, ugyan is az magasabban van több helyen, mint a beépítendő folyóka folyás feneke, illetve azért ha pont egy magasságban lennének, még akkor sem lenne jó, hiszen nem építhető egy ilyen nehéz tereptárgy közvetlen a gázcsövekre. Ennek okán kijelenthető, hogy a terveket, nagy ismertségű előttem szóló szavával élve, elkúrták!

Az ügyben a legnagyobb probléma, és egyben az építkezés folytatásának akadálya a kivitelező cég egyik alkalmazottjának, vagy alvállalkozójának felém tett azon kijelentése, hogy a gáz művektől azt az információt kapták, hogy ilyenkor már nem végeznek tervszerű közterületi kivitelezést, majd legközelebb 2016 márciusi kezdettel, ha az ide vonatkozó tervek elkészülnek. Na ez már probléma Kedves Olvasó.

Hogy is fordulhatott elő ez? Úgy, hogy a terveket nagy valószínűséggel a tervezőtől úgy vették át, hogy senki nem ellenőrizte, hogy a tervező a munkaterületen végzet-e feltáró megkutatást legalább 3-4 helyszínen. Az is lehet, hogy meg sem kérdezték, vagy nem követelték meg ezt. Ennek eredménye a mostani helyzet. Mert ha feltárás készül, akkor kiderül, hogy milyen akadályok merülnek fel, amit a tervezési szakaszban kisebb módosítással, áttervezéssel megoldható lett volna. Én sokszor megfordulok a környéken, de nem emlékszem, hogy lett volna kutató árok a környéken. De az általam megkérdezettek sem emlékeztek ilyen munkákra. (Ennek ellenkezőjét láttuk a nyáron, a Szabadság téren, amikor is feltáró munkák után hetekkel kezdődött meg az Anna-hegy felöl érkező csapadékvíz bevezetése a patakba)

Nos tehát simán kifizették a kitudja mennyi millió forintot a tervekért, semmilyen számonkéréssel. Most viszont a tervel ki lehet valakinek a seggét törölni. Természetesen miután közpénzekről beszélünk azt gondolom, hogy felelősöket illik keresni, és ennek már fele sem tréfa dolog, hiszen elég sok pénzünkről beszélünk. Azt gondolom, hogy felelősség tekintetében Elek Sándor polgármesternek érdeklődéssel kellene fordulni Csenger Zalán Annamária Főépítész asszony irányába és a Beruházási irodához. Természetesen szívesen venném Földvári László beruházásokért felelős alpolgármester nyilatkozatát az ügyben, aki ráadásul még a terület képviselője is. Személyi felelősei vannak a kialakult helyzetnek az biztos, hogy lesz-e bátorságuk a felelősség megállapítását megtenni az éppen olyan függőben lévő kérdés, mint a munka befejezése egy ütemben. Talán egyszer eljutunk oda, hogy a szakértelem előbb lesz erény, mint a politikai hovatartozás.

/Hopka László/

Talán ha több figyelmet fordítanának a helyi dolgokra és nem welness-üléseken törnék a fejüket, mindenki jobban járna.

 

Fotó: Hopka László

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu