Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
 

Kedves Olvasó!

A Törökbálinti Csupaszív Kétnyelvű Óvoda és a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében idén november 9. megtartották, a sorban a 21. Márton napi lámpás felvonulást. A jeles esemény zömét a csupa szív ovisai adták, de sokan érkeztek a többi óvodából is. A gyerekeket szüleiken kívül sok nagyszülő is elkísérte. Az óvoda a hagyomány ápolás részeként tekint a lámpás felvonulásra, ami a német nyelvterületekről elterjedt fáklyás felvonulás a  (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi.

Megnézem a fotóalbumot !

Az időjárás talán még nem is volt ilyen kedvező, legalább is nem emlékszem ennyire jó időre, ami a régebbi felvonulást illeti. Semmi nem akadályozta a rengeteg résztvevőt, hogy a házilag, illetve az oviban elkészített lámpásaikkal megtegyék azt a rövid sétát, amelyet minden évben a tér megkerülése jelent. A menet elindulását követően egy kb. 200 méter hosszú fényekkel villogó menet haladt el előttünk.

A séta megtétele után a gyerekek legfőbb attrakció részesei lehettek, hiszen Gyurasits Tamás falugazda által évek óta gondosan összeállított tábortűz meggyújtásra került, ami érthető módon a gyerekek részéről nagy figyelmet kapott. A lámpásokat megfigyelve megjelent közöttük a technológia is, mert néhány lámpást LED táplálta fénny töltött meg. Mialatt a gyerekek a tábortüzet nézték, addig a felállított sátraknál szokás szerint teát, forralt bort, süteményeket és zsíros kenyeret lehetett fogyasztani a szervezők és a szülők jóvoltából. A képek és a videó ízelítőt ad a hagyomány hangulatáról.

/Hopka László/

 

Fotó&videó: Hopka László

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu