Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
   

Külterületekről más olvasatban.

Szerkesztői vélemény.

Kedves Olvasó!

Kezemben a Holnap Egyesület "konzultációja". Sajnos kérdések merültek fel bennem mindjárt az első pont elolvasása után. Arra jutottam hogy ezt mélyebben kell értelmezni, mint ahogy egyszerűen papírra vetették. A kérdés megfogalmazása igen körmön font. Látszik, hogy sokat akartak kihozni belőle, de a gyanútlan olvasó, aki kezébe kapja ezt a kérdőívet hajlamos lenne szinte az összes kérdésre az első négyzetbe tenni az X-et. Bizony ez nagy hiba lenne!

 

Úgy érzem, hogy a feltett kérdés csupán látszatában szól a lakóparkok létesítéséről, mint inkább a külterületeinkről és azok hosszú távú fejlődési lehetőségeit rejtették bele. De a későbbiekben nagyon jó hivatkozási alap lenne arra, hogy micsoda társadalmi támogatottsága volt a feltett kérdésnek valamelyik irányba. Ha körül nézünk Törökbálinton, akkor jól látszik, hogy belterületen akkora területek már nincsenek, amivel a kérdés feltevése riogatja az itt élőket, akarva akaratlanul hangolva a külterületek ellen a lakosság gondolkodását. Nézzük a kérdést.

 1-es kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan intézkedéseket kell hozni, ami garantálja a jelenlegi népesség szám megtartását, és garantálja további jelentős népességnövekedés megakadályozását? - Hangzik el a kérdés első részében.

Nos a helyzet az, hogy bár a magyarázatában lakóparkokról szól a kérdés, de burkolva nem másról szól, mint arról, hogy a külterületek, mint Anna-hegy Rudák telep, Szabadházi-hegy, Pistály és Idamajor területek rekedjenek meg azon a szinten amilyen szintet eddig elértek és ezt nem viccnek szánták. Azaz ezen területek semmilyen fejlesztésben, helyzetük javításában NE részesüljenek, kivétel a törvényből fakadó állagmegóvást. Mert ha fejlesztés történik, akkor az rögtön magával hozza a népességszám növekedést.

A mai ingatlan árakat figyelembe véve törökbálinton megfizethető ingatlanok a nagytöbbség részére csak itt fizethetőek meg vállalhatatlan áldozat nélkül. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy milyen egyszerű ezt a kérdést a Tükörhegy ölelésében feltenni. Ez a kérdésnek álcázott előre vetítés azt jelenti, hogy a helyben felnevelt gyermekeinknek a szülővárosa semmilyen alternatívát nem kíván biztosítani a jövőjét, illetve a helyben maradását tekintve. Semmilyen esélye nincs és nem lesz a jövőben a kormány által felkínált kedvező lakáshitelek, illetve egyéb kedvező juttatás igénybevételére, mert néhányan egyesületet alkotva ezt vették a fejükbe és próbálják mindenki torkán lenyomni. Ehhez asszisztálnak azok a képviselő jelöltek is, akiket ez a szellemiség vezet és szikrányit nem érdekli a felnevelt gyermekeink sorsa.  

Ennek a kérdésnek a felvetése egy előre mutató stratégiának a része, amely megválasztásuk esetére már előre elhintik a port a nép között, és úgy fogják kezelni, mintha a lakosság egyetértésében történne. A visszaküldött válaszborítékok tartalmát meg majd úgy  manipulálhatják, hogy az összhangban legyen az előrevetített, a sorok között olvasható saját elgondolásaikkal.  Súlyos olvasata ez a kérdés belsejébe való betekintésnek. Nem lehet elmenni ilyen egyszerűen a kérdés mellett, hogy a kérdés feltevése abba az irányba mutat, hogy akadályt gördítsünk a település amúgy is hátrányban lévő részeinek.

Tehát a nagy kérdés az, hogy el hisszük-e a szimpla jó szándékot, vagy hajlandóak vagyunk elgondolkodni azon, hogy a külterületen élőket csak és kizárólag fejősteheneknek tartjuk, mert az adójukra azért igényt tartunk, de hagyjuk őket megrekedni a mostani szinten.

A feltett kérdés szerint külterületekről ennek a jelölőszervezetnek, polgármester jelöltjének és képviselő jelöltjeiknek az a véleménye, hogy bent jobb, mint kint és maradjon is így. A helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy külterületen élő képviselő-jelöltek is élnek ezeken a területeken és az Ő közreműködésükkel kívánják ezt végrehajtani. Ja nem! Hogy a képviselőnek szó ne érje a háza elejét majd tartózkodik a szavazáson, így nem mondható el, hogy támogatta.

Természetesen ismerjük a vezér lakosság stop hozzáállását már igen régen, de nem kell ezzel nekünk itt lakóknak egyet érteni. Ezért arra kérnem a Tisztelt Olvasót, hogy gondolja meg jól melyik képviselő jelöltet támogatja, mert a közigazgatási határainkon belül lévő területek blokkolását nem tehetjük meg jó szívvel, ha ezt akartuk volna, akkor már a Tükörhegy sem jött volna létre.

/Hopka László/

 

Térkép: OpenSreetMap

 

 

 

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu