Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Világszínvonalú program az idősotthonban.

Az Olajág Otthonok kertjében játszott a Budapesti Fesztiválzenekar vonósnégyese

Éljen egy idős ember otthon vagy idősotthonban, ugyanolyan fontos számára a közösségi élmény, a kulturális programokon való részvétel, mint a fiatalabbaknak. Sokakat azonban korlátoz az egészségi állapota abban, hogy kulturális-társasági programok részese legyen. Az Olajág Otthonok éppen ezért igyekszik segíteni, hogy minél több és színvonalasabb kulturális lehetőséget nyújtson lakói számára. Ezért is tartotta nagyszerű lehetőségnek a Budapesti Fesztiválzenekarral való együttműködést, amelynek keretében a törökbálinti otthon lakói pezsgő mellett hallgathatták meg a zenekar egyik vonósnégyesének előadását.

Budapest, 2016. június 21. – Az Olajág Otthonok egy 2015-ben készített belső felmérése szerint az otthonokban lakó megkérdezettek 54 százaléka több programon vesz részt mióta beköltözött az otthonba, mint azt megelőzően. A lakók 68 százaléka legalább havi egy alkalommal részt vesz valamilyen programon, míg az összes megkérdezett 27 százaléka havonta többször is.

„Igyekszünk lakóink számára minél több aktív kikapcsolódást nyújtó programlehetőséget kínálni. Érdekel minket a véleményük, ezért folyamatosan várjuk a lakóink visszajelzését azzal kapcsolatban, hogy milyen programokon vennének részt szívesen. Ezért az ő bevonásukkal, érdeklődésük és igényeik figyelembe vételével kerülnek megszervezésre a különböző programok”- mondta el Dr. Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója.

Az Olajág tavalyi kutatásából jól látszik, hogy a beköltözést megelőzően az idősek fele egyáltalán nem vett részt programokon, míg a beköltözést követően ez a szám a felére csökkent. Az otthonok munkatársai gondoskodnak a változatos programokról; a lakóknak különböző klubokat szerveznek (irodalmi klub, világjárók klubja, kertbarátok klubja, kézműves- és kézimunkaklub, táncklub), valamint zenés rendezvényekhez, ünnepekhez köthető bálokat, színházi előadásokat és múzeumlátogatásokat, különböző sportprogramokat. Az aktivitás iránti igényt mi sem jelzi jobban, mint hogy volt lakó, aki 70 évesen járta végig az El Caminót.

Házhoz megy a muzsika

Közösségi és zenei nevelési programjain keresztül a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) folyamatosan azért dolgozik, hogy minden korosztályhoz és a társadalom valamennyi rétegéhez eljuttassa a klasszikus zene szépségét. Az együttes a muzsika erejével és szépségével kapcsol össze embereket, épít fel és erősít meg közösségeket.

Két éve zajlik a ’BFZ a közösségért’ projekt, amelynek része az az egy héten át tartó program is, amikor a zenekar vonósnégyesei idősotthonokban zenélnek. A közösségi hét során olyan helyszíneken muzsikál a világhírű együttes, ahol az ott élőknek nincs vagy csak nagyon ritkán adódik lehetősége arra, hogy komolyzenei koncerten vegyenek részt. A BFZ - amelytől egyébként sem állnak távol a szokatlan ötletek – négy vonósnégyese júniusban öt nap alatt 12 idősotthonba látogat el.

„A Budapesti Fesztiválzenekar legfontosabb célja, hogy azt a felemelő, boldogító érzést, amit a zene szerez valamennyiünk számára, minél több emberhez eljuttassa. Elvisszük a muzsikát iskolákba, gyermek- és idősotthonokba, templomokba, ahol olyan lelkes zenehallgatókkal találkozunk, akiknek a muzsika nagyon sokat jelent, de nincs lehetőségük arra, hogy eljussanak hangversenyeinkre. A velük való személyes találkozás a legnagyobb ünnep számunkra”- mondta el Fischer Iván, a BFZ alapító-zeneigazgatója.

Június 20-án a törökbálinti Olajág Otthonok kertjében adott világszínvonalú programot a zenekar egyik vonósnégyese.

„Nem mindennapos, hogy olyan híres zenekar tagjai látogatnak el hozzánk, mint a Budapesti Fesztiválzenekar vonósnégyese. Hosszú évekig volt bérletünk a férjemmel, nagy hódolói vagyunk a zenekarnak. Nagy öröm számomra, hogy ezúttal egészen közelről, az otthonunk kertjéből hallgathattam a zenéjüket; Mozart, Schubert, Dvořák és Orbán György egy-egy művét” – mesélte Fekete Zoltánné Erika, a törökbálinti Olajág Otthonok lakója.

Az elmúlt két évben a BFZ ’Közösségi hét’ programja az Olajág Otthonok 3 intézményében is szerepelt.

„Az idősotthonokban való zenélés több szempontból is különleges élmény számunkra. Nagyzenekari koncertjeinkre a közönség jön el hozzánk a hangversenytermekbe, a Közösségi Hét során viszont mi megyünk el az intézményekbe, és jó idő esetén a szabadban muzsikálunk az otthon lakóinak. Az idősek mindig nagy érdeklődéssel készülnek a koncertre (szép ruhát vesznek fel, fodrászhoz mennek), és különös figyelemmel kísérik a fellépő muzsikusok zenéjét. Nagyon jó érzés olyan embereknek játszani, akikhez tudjuk, hogy másképp nem jutna el a muzsikánk. A klasszikus zene örömet ad és gyógyít, ahogy pedig azt Kodály Zoltán is mondta: „A zene mindenkié”!” - mesélte élményeit Dvorák Lajos, a BFZ ’Közösségi Hét Koncertek Idősotthonokban’ című programjának szervezője és csellistája.

 

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu