Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

II. Sautanz fesztivál Budakeszin.

Kedves Olvasó!

Budakeszi Város Német Önkormányzata az egy évvel ezelőtt megrendezett Sautanz fesztivál a nagy sikerrét alapul véve az idén ismét megrendezte azt. (Sautanz – Sváb disznótor fesztivál)

A helyszín ugyanaz volt, mint a tavaly. A rendezvényen főképp azok a városok képviseltették magukat, ahol sváb hagyományokkal rendelkeznek. Tavaly 6 város vett részt, az idén már 9 város csapata képviseltette magát. A résztvevő települések: Budakeszi, Budaörs, Bátaszék, Törökbálint, Taksony, Vecsés, Solymár, Svábhegy, Dunabogdány.

Megnézem a fotóalbumot !

Az időjárásra nem lehetett panaszkodni, hiszen verő fényes napsütés volt egész nap, és a sár sem keserítette a kilátogatók életét olyan szinten mint tavaly. Törökbálintot a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Grossturwaller Tänzer képviselte.

Mint minden disznóvágás úgy ez is a pálinka elfogyasztásával indult. A helyszínen minden település a maga hagyományaival rendezte be a sátrakat, így már-már szabadtéri múzeum hangulata is volt a területnek. Nagyon sok láthatóan 100 évesnél idősebb, ámde annál nagyobb becsben tartott szerszámokat láttam, amivel még Én is találkoztam nagyanyáméknál egy-egy disznóvágáson. Ilyen volt például a szalmával működő kézzel hajtott perzselő, de felsorolni sem tudnám mennyi régi szerszámot láttam, aminek egy része valamikor a sváb háztartás része volt.

A fősátorban folyamatos volt a színpadon a fellépés, tánccsoportok fúvós zenekarok követték egymást, akik a csapatokkal érkeztek.  A levegőben pedig igazi sült ízek terjengtek, így mindenki mehetett az orra után, biztos vagyok abban, hogy nem csalódott. Most, hogy e sorokat billentyűzetbe foglalom, szinte a számban érzem az ízeket. A Törökbálinti csapatnál a következő ételeket lehetett néminemű tallérért fogyasztani:  sült tarja, saures, orjaleves, káposzta, véres-májas hurka, sült kolbász.

A fesztivál egyben verseny is, így hát álljon itt az eredmény:

 Fő díj, vándor bárd:

 Budakeszi (előző évben: Dunabogdány)

 

 Legjobb véres hurka:

 Svábhegy (Bp.)

 

 Legjobb májas hurka:

 Taksony

 

 Legjobb Ínyenc hurka:

 Vecsés

 

 Hagyomány őrző sátor:

 Bátaszék

 

 Legjobb konyha:

 Budakeszi

 

 Legvidámabb sátor:

 Solymár

 

 Legjobb böllér:

 Dunabogdány

 

 Külön díj:

 Törökbálint

 

 Külön díj:

 Budaörs

 

A fesztivál egy jó rendezvény, emberek barátok találkozó helye, nemzetiségi tradíciók megőrzője.

 

/ Hopka László /

 
Fotó: Hopka László

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu