Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

17. Stadtfest Süssen.

Kedves Olvasó!

Turai István polgármester vezetésével népes delegáció utazott testvérvárosunkban Süssenbe, hogy részt vegyen a 17. Stadtfesten. A Törökbálinti küldöttséget finom vacsorával várták, majd templomi koncert következett.  Ezzel zárult az érkezés estélye.

A következő két napon a munka reggel 8 órakor kezdődött az ételek elkészítésének előkészületeivel, illetve a férfiak részéről a rendezvénysátrak felállításával, mindenkinek jutott feladat, hol a standon, hol az ételkészítés terén, az biztos, hogy senki nem unatkozott.  A fesztivál két napján, a Törökbálinti küldöttség sátorhelyén helyben készült hagyományos hazai ízekkel, vörös és fehér borral kínálta a vendégeket. Mindkét nap készítettünk egy nagy lábos pörköltet, valamint rengeteg palacsintát, amelyet a küldöttség tagjai felváltva sütöttek.

Ételeink mellé még főtt kukoricát is kínáltunk, amit szintén jóízűen fogyasztottak el vendégeink. A munka este kilenc óráig tartott mind két nap. A rendezvény másnapján a sátrakat lebontottuk a helyünket tisztán hagytuk magunk mögött, hiszen reggel a város ismét megszokott hétköznapjait élte tovább.

A városban minden évben különböző korosztályoknak futó versenyt rendeznek, amely versenyt a polgármester indít, erre a feladatra kapott felkérést polgármesterünk is, hogy a közönség által visszaszámolt időben a start pisztollyal a versenyt elindítsa. Így is történt, felváltva Marc Kerstinggel Süssen polgármesterével indították a versenyzőket.

A rendezvény egyik elmaradhatatlan ceremóniája, amely egyben az ünnepélyes megnyitó is, a söröshordó csapra verése, amely a polgármester feladata. A vendégszeretetet itt is felfedezhető volt, hiszen az első korsó sört polgármesterünk kapta. A városban ilyenkor hagyomány a kakastánc, amelyen Marc Kersting Megyaszainé Mammel Magdalénát kérte fel párjának, hogy ezt az érdekes ügyességet is kívánó táncot eltáncolják. Bevallom Őszintén nekem nem sikerült összefüggést találnom a kakas és a tánc között, ha csak nem azt, hogy a kakas jelen volt a tánc eseményen egy magas kalitkában, de az biztos, hogy a közönség és a jelen lévő táncos párok ezt nagyon szerették.

A harmadik nap a pihenésé volt, ennek keretein belül Marcus Czinszky vezetésével két helyszínre látogattunk el. Megtekintettük a Charlotte cseppkőbarlangot, amely a várost határoló Sváb-Alpok-ban található 587 méter tengerszint feletti magasságban. A barlangot 1893-ban fedezték fel és a Württenbergi Charlotte királynőről nevezték el. Ezt követően ebédet a városban fogyasztottuk el, majd látogatást tettünk Giengen-be a méltán híres Steiff plüssmackó gyárban.

 
 

Steiff maci története:

1847-ben született Margaret Steiff, 1849-ben gyermekbénulásban megbetegszik és további életét tolókocsiban kénytelen leélni. 1880-ban kifejleszti a sikeres filc elefánt mintájára a Steiff játék filcállatokat, ebben az évben megalakul a Margarete Steiff Gmbh.1892 az első katalógus kiadása, 1893 a cég először vesz részt kereskedelmi vásáron, 1893-ban Margaret Steiff megtervezi az első Steiff macit. 1903 Richard Steiff tervei alapján megépül az első üzemcsarnok, amelyet a helyiek csak mennyecske akváriumnak neveznek. 1904 a védjegy Steiff. 1907 a Steiff egy év alatt 974.000 db. macit ad el. Margaret Steiff 1909-ben 61 éves korában hunyt el, akit a gyár udvarán temetnek el.

A gyárat az örökös unokaöcsök viszik tovább. 1980-ban a cégfennállásának 100. évfordulóját ünnepli, a gyár korábbi üzemcsarnokában megnyílik a Steiff múzeum. 2002-ben a Margarete Steiff Gmbh. a játék mackók 100. születésnapját nagy szabású ünnepségsorozattal ünnepli meg. Jelenleg a cég 1000 fővel dolgozik, a világ játékgyártásának meghatározó nagyvállalata, amely évente 1,5 millió minőségi játék állatot állít elő. A múzeum 3.500m2 évente mintegy 40.000 látogató tekinti meg.

 

 

A múzeum megtekintése alatt ismét hatalmába kerített mindenkit a gyermekkor emléke, néhol gombóccal a torokban, olyan csodás időutazáson vehettünk itt rész, szó szerint a felhők fölé emelkedtünk, amelyre magam egyáltalán nem számítottam. Minden képpen érdemes megtekinteni a múzeumot, ha arra viszi az útja a Kedves Olvasót. A gyerekeket semmiképp ne hagyják otthon!

A látogatás utolsó programja a búcsú vacsora volt, ahol polgármesterünk ajándékokat adott át, megköszönte a vendéglátók mindenre kiterjedő figyelmét. Továbbá megragadva az alkalmat bejelentette a képviselő testület döntését, amely értelmében Törökbálintért emlék plakettet adományoznak Markus Czinszkynek, amelyet Augusztus 20. ünnepélyes keretek között adnak át.  Másnap reggel a küldöttség hazautazott kellemes emlékekkel gazdagodva. Köszönjük Süssen!

/ Hopka László / 

 

Megnézem a fotóalbumot !

 

Fotó & videó: Hopka László

 
 

Copyright ©  Bálintinfo.hu