Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

 

  RENDŐRSÉGI HÍREK

Előző héten történt:

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2014. június 16. és június 22. közötti időben 13 közúti közlekedési baleset történt, melyből 4 esetben anyagi kár keletkezett, 10 fő könnyű sérülést,  8 fő súlyos sérülést szenvedett, egy személy pedig a helyszínen életét vesztette. A budaörsi nyomozók és vizsgálók 8 bűnügyben tettek vádemelési javaslatot az illetékes ügyészségen, továbbá 2 esetben kezdeményezték a gyanúsítottak bíróság elé állítását.

Halálos baleset a 10-es úton.

Eddig tisztázatlan okból és körülmények között ütközött össze két személygépkocsi 2014. június 18-án 20 óra körüli időben a 10-es főút Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti szakaszán.

A baleset következtében hárman- az elsődleges orvosi vélemény alapján- súlyos sérüléseket szenvedtek, egy személy pedig a baleset következtében életét vesztette. A budaörsi rendőrök teljes útlezárás mellett helyszíneltek.

A baleset körülményeit- szakértők bevonásával a Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vizsgálja.

 

 

Orális szexre kényszerítette.

 

A rendőrök elfogtak egy 38 éves férfit, aki a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított szexuális erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Cs. László 38 éves biatorbágyi lakos ellen.

 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2014. június 17-én 19 óra és 23 óra közötti időben egy biatorbágyi családi házban az ott lakó sértettet akarata ellenére lehúzta az ágyról, lefogta és megfenyegette, majd a ruhátlan nemi szervét a nő arcához tette és orális szexre kényszerítette. Mivel a sértett erre nem volt hajlandó  Cs. László többször megütötte. A nő ezt követően kiszabadította magát a férfi szorításából és értesítette a rendőrséget.

 

A férfit a járőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanúsított ellen a további büntetőeljárást – szabadlábon hagyása mellett- a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

 

Kábítószert fogyasztott.

A budakeszi rendőrök egy 48 éves férfit elfogtak.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított kábítószer birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt O. Attila 48 éves budakeszi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2014. június 16-án a hajnali órákban kábítószernek minősülő amfetamint fogyasztott, amit a vele szemben alkalmazott kábítószer gyorsteszt is megerősített. O. Attilánál 2014. június 18-án a budaörsi rendőrök házkutatást tartottak, melynek során kábítószer terjesztésére és fogyasztására alkalmas eszközök kerültek elő.

A 48 éves férfit a budakeszi járőrök elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanúsított ellen a további büntetőeljárást– szabadlábon hagyása mellett– a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

 

Sörösüvegeket dobált.

A budakeszi rendőrök egy 29 éves férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt R. András 29 éves budakeszi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2014. június 21-én 11 óra és 20 óra 30 perc közötti időben, egy budakeszi sörözőben- a pultos felszólítása ellenére- több poharat és sörösüveget a földhöz csapott.

R. Andrást a budakeszi rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást a gyanúsított ellen – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

 

Ruhát lopott.

A 42 éves gyanúsított egy budaörsi áruházból kísérelt meg fizetés nélkül távozni.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Sz. Zsolt 42 éves törökszentmiklósi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2014. június 22-én 18 óra körüli időben egy budaörsi áruházban egy alufóliával kibélelt táskába rejtett különböző sportruházatokat, majd azokat fizetés nélkül akarta kivinni az áruház területéről.

A biztonsági szolgálat munkatársai a bűncselekmény elkövetését észlelték, ezért a férfi a termékeket nem tudta kivinni az üzletből. A rendőrök a 42 éves férfit elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. Sz. Zsolt ellen a büntetőeljárást- szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

 

 

Bűnmegelőzés tanácsok az ORFK Kommunikációs Szolgálatának közleménye alapján.

 

Baleset-megelőzési tanácsok a biztonságos fürdőzés érdekében.

Biztonságban a vízben

Nyáron mindenki a lehető legtöbb időt tölti strandolással. A víz segít elviselni a hőséget, és remekül lehet szórakozni is. Azonban – akár folyóvíz, akár tó mellett, akár egy fürdő medencéiben strandolunk – a fürdőzés is komoly veszélyeket rejt. Sajnos a meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben halálos balesetekkel jár.

A folyóvizekben (folyók, vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében (a továbbiakban együtt: szabad vizek) fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek (a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 1.§)

Különösen veszélyesek a bányatavak, az állandóan változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. A kijelölt fürdőhely határát a parton táblával, a vízben bójákkal jelölik. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. Figyelni kell arra, hogy a kijelölt területen történjen a fürdőzés. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Tilos fürdeni többek között hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig, valamint ahol azt tiltó tábla jelzi.

A szabálysértési törvény alapján a tiltott fürdés 5000-50000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal, illetve feljelentés esetén, szabálysértési eljárás során maximum 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A vízbefulladások okait vizsgálva megállapítható, hogy általában a tragédiák 25-30%-a fürdés közben következik be, melyeknek mintegy 60%-a fürdés szempontjából tiltott helyen történt. A vízbefulladt személyek korcsoportjait tekintve a leginkább veszélyeztetettek a 30 éven felüliek, akikhez az esetek 80%-a köthető. A 18 év alatti korosztály a vízen bekövetkezett sajnálatos halálesetek mintegy 7-8%-ában érintett. Egyre gyakoribbak a szív, - és érrendszeri megbetegedésekre visszavezethető vízbefulladásos halálesetek. A nyári fürdési szezon az év második felében indul be igazán, így a vízbefulladások száma a korábbi évek adatai alapján sajnálatos módon ilyenkor mindig több mint az év első felében.

Hasznos tanácsok:

 • Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
 • Nem szabad fürödni közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, illetve szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy  kábító hatású más szer miatti bódult állapotban.
 • Napozás után zuhanyozással, vagy más módon le kell hűteni magunkat, felhevült testtel soha nem szabad vízbe menni.
 • Lehetőség szerint meg kell ismerni a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódni kell a várható időjárásról és a segélykérés módjairól.
 • Gumimatrac, vízibicikli használata során sem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről.
 • Fejes-ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!
 • Ismeretlen helyen nem szabad vízbe ugrani, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
 • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek.
 • Aki nem tud úszni, mély vízbe még felfújható fürdőeszközzel se merészkedjen be (gumicsónak, gumimatrac).
 • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak."
 • Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
 • Nem szabad a szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után úszni, mert életüket veszélyeztetik. Ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!
 • Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképpen, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata. Legbiztonságosabb a megfelelő méretű, nyakgallérral rendelkező mentőmellény.
 • Gyermeket még a vízparton sem szabad felügyelet nélkül hagyni.
 • Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.
 • Gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit.
 • Vizek mellé akkor megyünk, ha jó az idő. Ez azonban könnyen el is romolhat, sokszor nagyon gyorsan. Különösen a Balaton hírhedt arról, hogy hirtelen kialakulhat a vihar. Nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket, és kijönni a vízből az első jelzésre (a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyók, vagy a matracon elalvók is sokszor kerülnek veszélybe).

 

 

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu