Törökbálinti Rendőrőrs felhívása!

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 
 

 

Kedves Olvasó!

Az alábbiakban Törökbálinti Rendőrőrs parancsnokának (Brecsok Zsolt r. százados)  felhívását tesszük közzé.

 

Tisztelt Törökbálinti Lakosok!

Törökbálinton is előfordulnak olyan az esetek, mikor a bűnözők az otthonukban tartózkodó sértetteket, leendő sértetteket az utcáról különböző módon megtévesztik, és ezzel kárt okoznak.

Ezen bűncselekmények jellemzője erőszak alkalmazása nélkül, az anyagi haszonszerzés. Nem jellemző az elkövető neme, életkora, a bőrszíne.

Mégis - nem csak a törökbálinti eseteket vizsgálva - előfordulási gyakoriságuk ellenére, nehéz feltérképeznünk ezen személyeket. Annak ellenére, hogy a sértett személyes kapcsolatba kerül ezen személyekkel, őket szimpatikusnak, megbízhatónak ítéli, a későbbiekben pl. nem tud személyleírást adni róluk, nem ismerné fel az elkövetőket.

Nem kell azonnal a rendőrséghez fordulni!

Olvassa el ezt a néhány sort, gondolkodjon el azon, hogy ön mekkora esélyt ad annak, hogy ilyen  bűncselekmények áldozatává váljon.

Tegyen ellene!

Változtasson szokásain!

Ha találkozik olyan szituációval ami megalapozza a gyanúját, ne sétáljon bele!

Ha úgy ítéli meg, hogy a személyről, járműről olyan leírást tud adni, hogy azt egy másik ember maga elé tudja képzelni, akkor van önnek annyi információja, hogy hívja a rendőrséget!

Képzelje el ezt az információt ami alapján meg kell önnek találni egy személyt: férfi, melegítőben, futva távozott. RÉMÁLOM!

(Néhány támpont a leíráshoz, személy: magasság, életkor, hajszín-hossz, arcszőrzet, jellemző járás, az öltözet feltűnő mintája, színe, kalap-sapka, cipő, ékszer, tárgy a kézben, beszédhiba, tájszólás, gyakran ismételt szó, stb… gépkocsinál: rendszám, gyártmány, típus, szín, mintázat, jellemző hang, szag, füst, sérülés, törött index, fényszóró színe, hibája, benne ülők száma, stb… Távozás iránya: (mikor) honnan, milyen irányba, minek az irányába)

Az előszóban leírt bűncselekmények két jellemző módszerével találkozunk leginkább az egyik a BESURRANÁS, a másik a TRÜKKÖS LOPÁS.

A BESURRANÁS - fogalmazok itt hétköznapibb nyelvezeten -

A sértett figyelmetlenségét, óvatlanságát kihasználva követik el. A kertkaput nyitva hagyja, a bejárati ajtó nyitva marad, az irattárca, táska az előszoba asztalon marad, a sértett Tv-t néz a ház másik helyiségében, a kertben dolgozik, állatot etet, ezek a jellemzők bizonyos együttléte esetén már van esélye, hogy a bűncselekmény bekövetkezhessen. Hozzá kell tennem, hogy ha nem történik meg a bűncselekmény ahhoz a tulajdonosnak semmi, de semmi köze nincsen, pusztán a vak szerencse miatt nem nála történik meg az eset.

Gondoljon bele, ha az utcán sétál valaki és az összes kapu kilincseket lenyomja, abból mennyi van kulcsra zárva? Ez a személy benyit a kapun szemlélődik, tovább ellenőrzi a ház bejárati ajtaját, hogy az zárva van-e? Stb... Ez kb 20 másodperc!

Felháborító, ez nálam és a szomszédomnál nem történhet meg, MERT MI FIGYELÜNK!!!

Pedig így történik és senki nem lát semmit. Statisztikailag olyan nagy az esély nyitott kapukat találni, hogy a bűnözőknek megéri próbálkozni.

Ellenőrizze önmagát:

-        jó állapotban van a kerítésem, körben?

-        tartok kutyát?

-        tartom a szomszédaimmal a kapcsolatot, kölcsönösen figyelünk egymásra?

-        amikor dolgozom, és nem vagyok otthon akkor is védettek az értékeim?

-        zárom a kaput, amikor nem látok rá?

-        ha elmegyek otthonról, azokat az ablakokat (ajtókat) bezárom amelyiken egy kis termetű ember beférne?

-        a kocsimban nem, hagyom az értékeimet szem előtt, "amikor csak egy percre ugrok el valahová"?

-        ha a kerítésem olyan mint egy fal (bárki lapul mögötte azt nem lehet észrevenni) védem-e az értékeimet elektronikusan?

 

 A TRÜKKÖS LOPÁS

Itt a sértett és az elkövető, vagy segítője kapcsolatba lépnek egymással. Gyakran a sértett jóérzését, együttérzését, a hivatalos vállalatokba vetett bizalmát használják ki.

Utcai árusok olcsón adnak portékákat,

-        "de velük van egy gyermek, akinek pisili kell";

-        "csak egy pohár vizet akarnak inni, mert majd összeesnek";

-        "fel kell próbálni a ruhaneműt vagy ágyneműt, máskülönben nem lesz jó a méret"; stb...

Bekéretőznek,  a tolvaj míg a társa elvonja az ön figyelmét pillanatok alatt a kéznél lévő és a tipikus helyeken lévő értékeket (pénz, ékszer, kisebb értékes tárgyak) magához veszi.

Akad olyan elkövetési magatartás is, amíg a sértett a kapuban beszélget az egyik személlyel addig a tolvaj a házban kutat értékek után.

Valamely közüzemi vállalat vagy díjbeszedő alkalmazottjának adják ki magukat (gázóra leolvasó, villanyóra leolvasó, önkormányzati alkalmazott stb.)

Ezek a vállalatok az alkalmazottainak fényképes igazolványt állítanak ki, ha a dolgozó "még csak most kezdtem dolgozni és még nem készült el az igazolványom". Akkor is kell a személynél egy megbízó levélnek lenni, melyben adatai szerepelnek és hogy mely arcképes okmánnyal (pl. személyi igazolvánnyal) együtt érvényes az igazolás. A valós díjbeszedők, óraleolvasók szívesen igazolják magukat, önök fel is írhatják adataikat, a szolgáltató érdeke is ez a bizalom, hiszen ön az otthonába engedi be ezeket az embereket.

 Néhány tipikus mondat ami elhangozhat:

  1. "HOZTUNK AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL INGYEN KRUMPLIT (FÁT), MERT SZEREPEL A LISTÁN..."

Ha önnel az önkormányzat nem vette fel korábban a kapcsolatot - általában önnek kell bármely támogatást kérni - kezdjen gyanakodni, hogy át akarják verni önt. Míg a krumpli bekerül a kamrába, vagy a fa a tárolóba, addig egy másik személy az ön otthonában kutat. Önkormányzat munkatársait személyesen ismeri, ha új kolléga érkezik akkor azokat a régiek bemutatják be önnek. Itt is kell fényképes igazolvány. Törökbálinton nincsen alvállalkozó, aki csak kihordja az árút!

  1. "ÖN NYERT"

Csak fizetni kell önnek a kiszállításért. A nyeremény BÓVLI!  A cél, hogy ön megmutassa, hol tárolja a pénzét. Előfordul, hogy pénzt akarnak váltatni önnel, mert nekik csak nagy pénzük van. Előfordulhat, hogy ön a pénzéért egy hamis bankjegyet kap, és valódit ad.

  1. "MEGVENNÉM AZT A ROZSDÁS HORDÓT 5000-ÉRT"

De csak húszezresem van. Ilyen esetben is van ok gyanakodni, a jó üzlet lehet hogy hamis bankjegyet takar.

  1. "MOST MÁSZTAK BE ÖNHÖZ, MEGVAN A REJTETT PÉNZE?"

Cél a rejtett pénz helyének kifürkészése. Képzelje el, hogy már az is információ, hogy ön beszalad a házba: ITT VAN REJTETT PÉNZ! Ha ön ettől az embertől segítséget kér, hogy hívja a rendőrséget, mert bemásztak hozzám és szemtanú is van, erre a személy nem akarja vagy nem tudja felhívni a 107-et, ez nem életszerű, ez gyanús!

 

Biztonságosabb lesz városunk, ha a kártékony személyek nem tudnak megkapaszkodni a figyelmetlenségünkben!

 

Brecsok Zsolt r. százados

a Törökbálinti Rendőrőrs parancsnoka

 

 

 

 

 

 
 

Copyright (c) Bálintinfo.hu