Idősek világnapja 2010

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Kedves Olvasó!

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjának. Ma Magyarország népességének több, mint 20 százaléka betöltötte már 60. életévét, és a demográfiai előrejelzések szerint huszonöt év múlva a hatvan éven felüliek aránya akár 30 százalék fölé is emelkedhet.

A Törökbálinti Idősügyi Tanács tagjait és meghívott vendégeit köszöntötték a Munkácsy Mihály Művelődési Házban, akik így 100-nál is többen voltak.

Az Idősek Világnapja alkalmából köszöntötte a Törökbálinti időseket Turai István polgármester. A köszöntő elhangzása után, Erdélyi Melinda: Nagymama című versét  Dibáczy Nóra a Zimándy Ignác Általános Iskola tanulója adta elő. Az Odry Árpád színészotthon előadásában két verset halhattunk, Tóth Titusz és Kenderesei Tibor jóvoltából.

Erre az alkalomra kis műsorral készültek a hivatal dolgozói is, Hajdu Ferenc: Az új körzeti című, rádiójátékát adták elő. Közreműködtek: Török Hammer Katalin, Vokány Erika, Molnár Tibor és Csányi István Balázs. Ezt követően a vacsora alatt Szöllősi Emese népdalénekes szórakoztatta a vendégeket.

A férfiak és a nők eltérő halandóságából adódóan a 60–79 évesek között még közel 40 százalék a férfiak aránya (az össznépességből még 45 százalék), a 80 éves és idősebb népességben már csak 30 százalék; a 27 ezer 90 éves és annál is idősebbek között már nem éri el a 25 százalékot.

Nem ismerjük pontosan, hogy az idős emberek mekkora hányada él fiatalokkal egy háztartásban avagy magányosan, de becslésre alkalmas kiindulópontnak tekinthető, hogy az 1996. évi mikrocenzus több mint 1 millió egyszemélyes háztartást regisztrált, illetve 616 ezer olyan háztartást, amelyben csak öregkorú személy (vagy személyek) élt. Ezek az adatok csak hangsúlyozzák az időskorúak szociális ellátását szolgáló intézményrendszer fontosságát.

Figyeljünk az idősekre!

/ Hopka László /

 
 

Copyright (c) Bálintinfo.hu