Óriási vihar és jégverés Törökbálinton 2010.05.30.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Kedves Olvasó!

Hatalmas vihar söpört végig Törökbálinton 2010.05.30-án. A vihar kezdete kb. 13.25 kor volt, a legnagyobb intenzitását figyelembe véve az egész nem tartott tovább 40 percnél. Több ember egybehangzó véleménye szerint, ember emlékezet óta nem esett  ilyen rövid idő alatt akkora mennyiségű eső mint most.  Ráadásul az eső mellé sosem látott mennyiségben jég is. A vihar alábbhagyásával kimerészkedtem, hogy készítsek néhány fotót a településünket elért vihar után, mert az már lakás ablakából jól látszott, hogy nem sima szokásos esőről van szó. Az utcára kilépve már látszott is a jég hatalmas károkozása, amely növényeket szinte le gyalulta, a házunk előtt van olyan fa, amelyen szinte egy levél sem maradt. A kerti virágok mindenhol megsemmisültek, a fák levelei jobb híján az alattuk parkoló autókat terítették be.

Kiérve a Hegyalja útra megdöbbentő képsorok tárultak elém, az út teljes keresztmetszetében hömpölygött a víz az Anna-hegyről lefelé a Diósdi úton keresztül. A víz a stoptábla előtti lezárt kis úton utat talált és tört magának egy ház kertjén keresztül, és az ott lévő lakások bejárata előtt félelmetes gyorsasággal hömpölygött a víz lefelé. A víz a tavaly felújított Alsóerdősor utca felé folyt, hiszen ez a rész a legalacsonyabb ezen a részen. Az Alsóerdősor utcához érve katasztrofális látvány tárult elém, Az utcát a kertekkel együtt gyakorlatilag teljes egészében elöntötte a víz 25-30 cm magasan. Néhány lakó volt csak kint az utcán, és tehetetlenül fürkészték a tájat. Az egyik háznak a küszöbszintje alatt 3 centivel állt meg a víz szintje, de ha nem állt volna meg, akkor sem tudtak volna mit tenni, hiszen irtózatos mennyiségű utánpótlása volt a víz árnak. Egyfelől az Anna-hegy felől, másrészt pedig a TTC pálya felől, ahonnan vörös salak színű víz zúdult erre az alacsonyan fekvő területre. A házak között kis ér folyik általában alig láthatóan. A kis ér medrét tavaly szépen kiépítették. Most viszont tóvá duzzadt a kis ér. A víz teljesen ellepte még a gyalogjárdát is.

Törökbálint más pontjain is hatalmas víz mennyiség hömpölygött az utcákon és kerteken keresztül, A Munkácsy Mihály utcában egy lakót ki kellett költöztetni, mert a víz a lakásban a televízió magasságát (70cm) is elérte, ezért azonnal szükséglakást biztosítottak a számára. A csatorna fedelet több helyen kiemelte a helyéről a hatalmas víz nyomás. A hosszúréti patakot szerintem ilyennek feltehetően még senki nem láthatta, iszonyú sebességgel és erővel nyomult előre, szerencsére ahol Én láttam ott csak a medrében, még a bemászást megakadályozó rácsot is letépte a víznyomás. Az M7-es autópálya alatt két autó rekedt kb. egy méteres vízben, az utasokkal együtt kénytelenek voltak megvárni a tűzoltóság kiérkezését, amely minimum 1 óra hossza volt. A DEPO felé vezető utat is le kellett zárni, mert az utat elöntötte a víz. Összegzés képen elmondható, hogy a jég főleg az Anna-hegy és Szabadság tér környékét tépázta meg jobban, erre az enged következtetni, hogy a vihar után még órákkal is hatalmas "jégkása" hegyek voltak láthatóak.   A katasztrófa helyzetről készült fotók az albumban tekinthetők meg.

 / Hopka László /

Megnézem a fotóalbumot !
 
 

 
 

Copyright (c) Bálintinfo.hu 2007