A napfény országa, Egyiptom.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat
 

Kedves Olvasó!

Nagy sikert aratott a Munkácsy Mihály Művelődési Házban a napfény országa címmel rendezett Egyiptomi nap. A rendezvény már a külsőségeket tekintve is különleges volt, hiszen nem emlékszem, hogy diplomáciai testület ilyen magas létszámmal kivonult-e valaha is Törökbálintra. Bízvást állítom, hogy a rendezvényt  nagyon magas színvonalon sikerült megrendezni. Az Egyiptomi vendégeket, Aly El-Hafny az Egyiptomi Arab Köztársaság nagykövete vezette.

Aki ellátogatott a rendezvényre, az nem csak abban a két különleges előadásban vehetett részt, amely teljesen lekötötte az érdeklődők figyelmét, hanem sok érdekes programot tekinthetett meg.  Először Dr. Győri Hedvig, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa, a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság főtitkárának az előadását hallhatták, illetve a vetítését nézhették meg, "Élet az ókori Egyiptomban" címmel.

A szünetben az ízelítőt kaphattunk Egyiptom édességeiből, amelyet bárki megkóstolhatott. A nagykövet úr leánya néhány sütemény nevét le is írta kérésemre. Sütemények a teljesség igénye nélkül: gulash, balah el sham, cunefa, cahc, balewa, 

 Ezt követően "Egyiptomi mindennapok és szokások" címmel Dr. Fodor Sándor professzor, a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság elnökének előadásán vehettünk részt. Ezt követően Antal Péter fotó kiállítása, " Egyiptom változó fényben" címmel következett. A kiállítás megnyitón köszöntőt mondott Aly El-Hafny nagykövet úr. A kiállítást megnyitotta Turai István polgármester. Az alkotót bemutatta, Pereszlényi Zoltán, nagykövet, volt külügyi helyettes államtitkár. Szerintem Kiállítás megnyitón ilyen sok érdeklődő még nem volt jelen egy időben. 

A megnyitó után ismét a gasztronómiáé volt a fő szerep. Az asztal előtt pillanatok alatt hosszú sor alakult ki, hiszen igen szépen terített svéd asztal kacsingatott felénk. Így kóstolhattuk meg a Taameyya, Warak enab, Moussaka, Oriental Rice With Chicken, Kofa dawood pasha, Koshary és a Halaweyat ételeket.

Ezek után a Khalifa együttes műsorát láthattuk, Nieto Mercedes hastáncbemutatójával. Az eseményen készült fotók az albumban tekintők meg.

/ Hopka László /

 

 

 

Megnézem a fotóalbumot !

 
 

 

 

 

 

Fotó: Hopka László