Cantabile Kórus Prágában 2009.november 27-28.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat
   

A Cantabile kórus esete Vencelkével

avagy beszámoló a XIX. Prágai Adventi Versenyről

Kedves Olvasó!

A Cantabile Kórus ismét eljuttatta hozzám a beszámolóját, amely ezúttal a Prágai versenyükről szól, amit szívesen teszünk közzé. A versenyen elért eredményükhöz gratulálunk!

 

  Versenyre utazni egy kórusnak mindig hatalmas izgalom. Izgalom a karnagynak, mindent megtanított-e megfelelően, jól összeállította-e a műsort, lelket önteni a kórusba vagy épp fordítva, elkapni a kevésbé aktívak frakkját. Izgalom a kórusnak, tudunk-e annyit, milyen lesz a zsüri, milyen színvonalú lesz a többi kórus produkciója. Végül izgalom a kórus vezetőségének, megszervezni, hogy mindenkinek jó legyen. Ez utóbbi lehetetlen, de mindig próbálkozunk. És hatalmas várakozás, mert természetesen jó, sőt nagyon jó  eredményt szeretnénk elérni. Sikerült!

  Örömmel írhatom, hogy egy nagyon jól szervezett, igen magas színvonalú  nemzetközi versenyen vehettünk részt, ahol ezüst minősítést szereztünk. 54 kórussal vetettük össze tudásunkat s külön büszkeség, hogy az összesített versenyt is egy magyar kórus nyerte.

  Szerencsések voltunk, mert a sorsoláskor a verseny elejére kerültünk, így a verseny- és a templomi koncert után volt időnk városnézésre is. Számunkra Prága nevezetességeinek megtekintése egy főnyereménnyel párosult, idegenvezetőnk személyében. Olyan ízesen törte a magyar nyelvet illetve keverte a rokon értelmű szavakat, hogy a derültségtől alig tudtunk a lényegre figyelni, pedig tudása  is megért minden figyelmet. Ezt fokozta mesélőkészsége, amely vetekedett bármely népi mesemondóéval. Így ismerkedtünk meg Vencelkével (Szent Vencel), akit azért becéznek mert szeretnek, a „zacskós” metróval (zacskó=alagút), s kapott új becenevet társunk (Motyó-ból Motykos).

  Megnéztünk mindent, ami belefért az időnkbe, lefényképeztük amit lehetett, megérintettük Nepomuki Szent János fényesre koptatott domborművét, és kívántunk is hozzá, amint illik. Láthattuk Prágát adventi öltözékében, rácsodálkozhattunk a város és lakóinak nyugalmára, emberléptékűbb, kevéssé zsúfolt utcáira, forgalmára.

  Nagyon jó eredmény értünk el, remekül éreztük magunkat. Talán mégis megérte a lehetetlent megszervezni??

    / Bolyosné Kelemen Zsuzsa /

 

 

 

  Fotó: Cantabile