Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

10 éves a Bük-Törökbálint testvérvárosi kapcsolat.

Kedves Olvasó!

Április 14-én Ünnepelte a kapcsolatfelvételének 10. évfordulóját  Bük és Törökbálint. Az ünnepségre Bük városban került sor, ahová népes küldöttség indult a Művelődési Ház elől reggel hétórakor, Turai István polgármester vezetésével. A képviselő-testület tagjai közül Rothauszky Gabriella, Hámoriné Olár Mária, Gyarmati Mihály és Albert Gábor utazott a jeles ünnepségre. A delegáció tagjai voltak még Schliesshahn Henrikné aljegyző és Antal Jenő is. Az ünnepségre meghívást kapott, és fellépett két Törökbálinti művészeti csoport is, a Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport és a Törökbálinti Kamarakórus. 

Az indulást követően az autóbuszon eltelt közel három órányi idő beszélgetéssel és énekléssel telt, ezt megkoronázta az egyik pihenőben történt megállásnál az, hogy a tánccsoport és a kórus közösen próbát tartottak a parkolóban, nem kis feltűnést keltve. Utóbb megtudtam, hogy a tánccsoportnál ez nem szokatlan, hogy a célállomás előtt még egy próbát beiktatnak.

Megnézem a fotóalbumot !

Tizenegy óra környékén érkeztünk meg a Bükre. Németh Sándor polgármester a Művelődési Ház bejáratánál fogadta a vendégeket. Rövid ismerkedés és aprósütemény, üdítő elfogyasztása után kezdődött a program hivatalos része. Elsőként Tóth Tamás a Művelődési és Sport Központ igazgatója köszöntötte a vendégeket a színházteremben, majd Német Sándor polgármester tartott prezentációt, Bük város múltjáról, jelenéről és a távlati tervekről. Ezt követően városnéző sétára invitálták a vendégeket, ekkor tekintettük meg a nemrég eredeti formájában felújított tájházat (Kóczán-ház),  amelynek udvarán igazi jó házi pálinkával is kínálták a vendégeket. A ház megtekintése után a városi sportcsarnokhoz sétáltunk, ahol ünnepi ebédre voltak hivatalosak a vendégek. Az ebéd közben hat tagú cigányzenekar játszott, és ezt a tánccsoport néhány tagja ebéd után ki is használta egy kis bemelegítő tánc erejéig.

Az ebéd elfogyasztása után a helyi iskola megtekintésére nyílt lehetőség, amelyen magam is részt vettem. Az igazgató úr végigvezette a Törökbálinti delegációt. A szépen felújított régi, és az új hozzáépített részeket bemutatva. Azt hiszem néhányunknak velem együtt leesett az álla, amikor például a toalett megtekintettük, néhány több csillagos szálloda sem rendelkezik ilyen szépen és modern berendezésekkel megújított illemhelységekkel. Megtekintettünk tantermeket, tanuló konyhát, illetve hozzátartozó tanéttermet, illetve a kimagaslóan modern berendezéseit is. Az elmondott információk alapján néhány Audi árába kerülő konyhai berendezéseket láthattunk, amelyen tanulnak a diákok. Az itt végző diákok nem ritkán luxus hajókon folytatják a pályafutásukat, mint azt megtudtuk az igazgató úrtól.

A nap következő pontja a testvérvárosi kapcsolatokat bemutató fotókiállítás megnyitója volt.  A kiállítást Horváth Lajos nyugalmazott polgármester nyitotta meg beszédét követően, amelyben kiemelte néhány volt munkatársának érdemeit a kapcsolatok létrejöttében, illetve megköszönte a Haraszti házaspárnak a munkáját akik a fő motorjai voltak a kapcsolatnak.  

Ezt követően került sor az ünnepségre, ahol Németh Sándor és Turai István polgármester aláírta a testvérvárosi kapcsolatról szóló megállapodás meghosszabbítását. Ezután mindkét városból neves társulatok adták elő műsorukat. Így láthattuk a Büki Női Kórust, a Keltike Népdalcsoportot, a Törökbálinti Kamarakórust és a Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoportot, akik remek hangulatot teremtettek a vacsora előtt. Ezt a napot a Fürdő Étterembe szervezett cigányzenével kísért ünnepi vacsora zárta, ahol kötetlen beszélgetések és régi emlékek felelevenítése közben fogyasztottuk el a bőséges vacsorát. Tartalmas napot tölthettünk el Bükön, köszönjük a szervezőknek. Az eseményen készült fotók az albumban tekinthetők meg.

/ Hopka László /

 

Fotó & videó: Hopka László

 
 

Copyright ©  Bálintinfo.hu