Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Sváb disznóvágás Budakeszin.

Sautanz Fesztivál

Kedves Olvasó!

Budakeszi Német Önkormányzata első alkalommal rendezte meg a Sautanz Fesztivált. A rendezvényen részt vett a Törökbálinti Német Önkormányzat és a Sváb Egyesület is. Pest megyéből találkozhattunk még Solymári, Vecsési, Dunabogdányi és természetesen a házigazda szerepében Budakeszi német nemzetiségű csapataival. A rendezvény a csapatoknak hivatalosan fél hétkor indult. Ekkor elkezdték az élő disznó feldolgozását. A Törökbálinti csapat két böllérrel is erősített, Pénzes Attila és Schléger Zoltán személyében, illetve Tollár János hentessel. Itt kell megemlíteni a két fő segítőt  Pecsenka Zsoltot és Túri Ferencet, akik a feldolgozás fő segítői voltak.

A helyszínre érkezésemkor (11h) már szinte minden finomság elkészült, ami általában egy sváb vágáson szokás volt. Így a Törökbálinti csapatnál nem hiányzott a saures, töltöttkáposzta, sült hús, kolbász hurka. Volt aminek  már csak a hűlt helye volt, mert el fogyott a rengeteg kóstoló jóvoltából. Kóstolni bárki tudott, aki váltott a helyszínen kóstoló jegyet az erre a célra létesített pénztárban.

A sátrak ízlésesen voltak nádszövettel elkerítve egymástól, helyet hagyva néhány ülő alkalmasságnak is. Belépve egy ilyen sátorhelyre egy pillanat alatt visszarepülhettünk az időben, valóságos élő múzeumokban voltunk jelen, hiszen annyi száz évnél idősebb konyhafelszerelést háztáji eszközöket találtam, hogy szinte a szavam elállt. Már csak ezért is érdemes volt idelátogatni. A gyerekeknek is berendeztek egy játszósátrat, de nem ám a mai játékokkal, hanem jó néhány régi használati eszköz kicsinyített változatával. Volt kukorica daráló, kerekes kút, lisztőrlő, és hasonló eszközök, amikkel a gyerekek láthatóan jól eljátszottak. Így keveredett a modern játszóház, és a régi eszközök arzenálja.

Amíg a csapatok a feldolgozással voltak elfoglalva a nagysátorban felállított színpadon a nevezett települések zenészei és táncosai adták műsoraikat. Törökbálintról a Großturwaller Tänzer tánccsoport volt a fellépő, akik nagy sikert arattak fellépésükkel. A nap egyik fő mozzanata késő délután az eredmény hirdetés volt. A kóstoló zsűri végül a Dunabogdányi csapatot hirdette ki győztesnek az öt csapat közül, és így ők vihették haza a vándor bárdot.

A rendezvényt a szervezők hagyományteremtő rendezvényként szeretnék megtartani jövőre is, amely az idei próbán jól vizsgázott, hiszen hallottam olyan vélekedéseket, amelyben már most jelezte néhány sváb hagyományokkal rendelkező település a következőn való részvételét, akik most csak a kóstoláson vettek részt.

/ Hopka László /

 

 

 
 

Copyright © Bálintinfo.hu