Törökbálinti Borverseny 2010.08.14.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Kedves Olvasó!

Az előző évhez viszonyítva szinte napra pontosan rendezték meg az idén a hetedik Törökbálinti Borversenyt, amelynek a Törökbálinti Sváb Egyesület a házigazdája. A versenyt a közösségi ház udvarán rendezték meg, gyönyörű napsütéses délután. Az asztalokat a segítők szépen feldíszítették, a rengeteg hagymás zsíros kenyeret elkészítették, sajtot és almát kockáztak, hogy a kóstolók semmiben ne szenvedjenek hiányt.

A borversenyt Csuka Attila alpolgármester nyitotta meg. Majd ezt követően el kezdődött a kóstoltatás, amit természetesen nem lehet el kapkodni, ezért a zsűri technikáját ellesve próbáltam magam is eljárni a kóstolás közben. Mint mindig most is sok bor érkezett a megmérettetésre, ha jól emlékszem, akkor 22 különböző bor érkezett. Amit a szép számban megjelent civil kóstolók és a hivatásos zsűri szigorú elbírálása alapján helyeztek sorrendbe. Utóbb kiderült, hogy  a civil kóstolók által a borokra leadott pontok csak elvétve találkoztak a zsűri pontozásával. Mivel Én magam is a civil kóstolók közé tartozom, igazából csak az ízre tudtam hagyatkozni a pontozáskor, mert egyéb paraméterét nem tudtam volna objektíven pontozni. Az asztalunknál néha kisebb vita alakult ki az egyes borok pontozásánál, ami azt bizonyítja hogy mindenkinek más az ízlése.  A hivatásos kóstolók ugyan azon paraméterek alapján pontoztak mint a civilek, szín, illat, íz és tisztaság.

A zsűri tagjai voltak: Kálmán Zsolt elnök a Pannon Bormustra és a Bországgyűlés főszervezője, Horvát Gyula Villányi borőr, a Törökbálinti polgármesteri hivatal munkatársa, Schmidt János a Sváb Egyesület elnöke, nemzetközi és hazai borverseny nyertese, és Komjád István diplomás borminősítő és borőr volt.

A kóstolás után következett a kapott pontok összesítése, majd az eredmény hirdetés és a díjak átadása. Így láthattuk a jobb oldali táblázatban felsorolt bor termelőknek a boldog arcukat, amikor a zsűri elnökétől a díjakat átvették. Ezt követően sor került még egy rövid kötetlen beszélgetésre a termelők és a zsűri tagjai között, eközben szépen lassan kiürült az udvar, amit még néhány perccel ezelőtt a kóstolók hada foglalt el.

Most már elmondhatom, hogy másodjára vettem részt borversenyen, amelyen mindenki jól érezte magát. Külön köszönet illeti a Sváb Egyesület tagjait, akik a rendezvényen segítséget nyújtottak: Pallai Elíza, Rothauszky György, Holczer Annus néni, Kocsis Marika néni, Losschinger Mári, Réder Teri néni, Bartos Tóni, Bartos Margit, Gigler Marika, Vámosi Mici, Hitscheneider Róza, Székesi György, Székesi Juli, Wöbling Tóni, Wöbling Márti, Vokány Erika, Ábrahám Rózsa, Somlai Irén. A versenyen készült képek a fotó albumban tekinthetők meg.

/ Hopka László /

NEVEZŐK NÉVSORA
Termelő Lakhely Évjárat Fajta Termőhely
Szalczinger József Törökbálint 2009 Annahegyi zengő Törökbálint
Varga Csaba Törökbálint 2009 Annahegyi vörös Törökbálint
2009 Annahegyi fehér Törökbálint
2009 Otelló Törökbálint
Tiborok pince Törökbálint 2009 Chardonnay Gyöngyös
2009 Cabernet franc Szekszárd
2009 Kékfrankos Szekszárd
2009 Merlot rosé Szekszárd
Gauland Ferenc Törökbálint 2009 Zalagyöngye Törökbálint
2009 Zweigelt Törökbálint
Nagy Mihály Törökbálint 2009 Caberne Törökbálint
2009 Oporto Törökbálint
2008 Vegyes vörös Törökbálint
2006 Vegyes vörös Törökbálint
2007 Vegyes vörös Törökbálint
Horváth János Törökbálint 2009 Irsai Olivér Diósd
2009 Fehér Diósd
2009 T.bálinti Bikavér Diósd
2009 Cabernet Diósd
Heffner László Törökbálint 2008 Rajnai Rizling Nadap
Mészáros László Biatorbágy 2009 Heingler Rosé Biatorbágy
2009 Savignon Blanc Biatorbágy

Fotó: Hopka László

 

Megnézem a fotóalbumot !

 
HELYEZÉSEK
  Helyezés: Név:
Kategória:         Törökbálinti termesztésű vörösbor
  I. Horváth János  (Törökbálint)
  II. Gauland Ferenc  (Törökbálint)
  III. Varga Csaba  (Törökbálint)
Kategória:      Törökbálinti termesztésű fehérbor
  I. Varga Csaba  (Törökbálint)
Kategória:       Egyéb vidékről származó vörösbor
  I. Tiborok Pince  (Törökbálint)
  II. Tiborok Pince  (Törökbálint)
  III. Nagy Mihály  (Törökbálint)
Kategória:        Egyéb vidékről származó fehérbor
  I. Tiborok Pince  (Törökbálint)
Közönség díj:
Fehérbor I. Mészáros László  (Biatorbágy)
Vörösbor I. Nagy Mihály  (Törökbálint)
 
 

Copyright (c) Bálintinfo.hu