Szent István napi ünnepségek 2012.08.20.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Kedves Olvasó!

A hagyományoknak megfelelően 12 órakor kezdődött a Szent István napi ünnepség. Az ünnepi koszorúzás és kenyér szentelés a Himnuszt eléneklésével kezdődött, majd Bohn István esperes-plébános gondolatai következtek. Ezt követően Turai István polgármester vezetésével koszorút helyeztek el városunk jelenlévő képviselői, majd az intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői is.

Koszorút helyeztek el: Jóakart Kör Egyesület, Törökbálinti Polgári Közéleti Egyesület, Egyházközösség- Kadicsfalva, Betlenfalva, Német Kissebségi Önkormányzat, Süsseni Magyarok Egyesülete, Zimándy és Bálint Márton iskolák,

Művelődési Ház, Segítőkéz szolgálat, Óvodák és Bölcsőde. Munkácsy Mihály Nyugdíjas klub, Független Platform Egyesület, Erélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete, Ifjúsági Önkormányzat, Városőrség, Törökbálint és Vidéke Horgász Egyesület. FIDESZ, MSZP, JOBBIK, KDNP. Megnézem a fotóalbumot !

 

A koszorúzást követően Szaszák Imre református lelkész gondolatai következtek, majd az új kenyeret megáldotta.  Bohn István esperes-plébános az új kenyeret megszentelte. A szobor mellett elhelyezett asztalon sorakoztak a frissen sütött, és nemzeti színű szalaggal díszített kenyerek. Nagyon szép látvány volt ez, amint a szalagok körbe ölelték a dolgos kezek gyümölcsét.

A megáldott kenyeret Turai Istvánné polgármesterné asszony, Hámoriné Olár Mária, Rothauszky Gabriella, képviselő asszonyok és Megyaszainé Mammel Magdaléna az NKÖ elnöke szeletelték fel. A felszeletelt kenyereket hagyományosan a Munkácsy Mihály Nyugdíjas Klub tagjai kínálták az összegyűlt ünneplők között.

A városi ünnepség délután 17 órakor kezdődött a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. Az ünnepségen Turai István polgármester mondott ünnepi beszédet, majd ezt követően a Turay Ida Színház előadása következett.

TÖRÖKBÁLINTÉRT EMLÉKPLAKETT ÁTADÁSA

Önkormányzatunk Képviselő-testülete 1996-ban "Törökbálintért" Emlékplakettet alapított. Az emlékplakett településünk érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként adományozza a testület. "Az emlékplakettet mindazon személyek, társadalmi szervezetek, intézmények, vállalatok, egyesületek kaphatják meg, amelyek Törökbálintért, a város fejlesztéséért jelentős értékű társadalmi munkát végeztek, a településért maradandót alkottak, a város gazdasági, társadalmi  és kulturális életét jelentősen előbbre vitték, a város lakosságáért kiemelkedő tevékenységet végeztek, a város jó hírnevét bármilyen téren öregbítették."

Az előadás után következett a Törökbálintért emlékplakett átadása, amelyből az idén kettőt ítélt oda a képviselő-testület.  A Törökbálinti Shaolin Kung-Fu Egyesület kapta az elsőt, amelyet Szász János elnök vett át. A második plakettet  Markus Czinszky a Süsseni Magyarok Egyesülete elnökének adományozta a testület. Mindkét díjazott megérdemelten vehette át a plakettet, amelyhez ezúton is gratulálunk!

ÁLLAMPOLGÁRSÁGI ESKÜ LETÉTELE

Az idei ünnepségre is sokan időzítették állampolgársági esküjüket, számszerűsítve ez most több mint 20 személyt érintett. Az eskü szövegét Turai István polgármester előolvasása után mondák az eskün részvevők, majd az eskü letételével polgármesterünk egy díszcsomagolásban lévő kenyeret és egy üveg bort nyújtott át minden új magyar állampolgárnak.

A program a Munkácsy Mihály Művelődési Ház udvarán folytatódott, ahol emlékkoncertet láthattunk Cserháti Zsuzsa dalaiból összeállítva. A rendezvény telt házzal zajlott le láthatóan mindenki jól érezte magát. A napot végül a  hagyományos  tűzijáték zárta. Ezen a napon kegyes volt az időjárás hozzánk, és nem zavarta meg az ünneplést. A koszorúzáson és a hivatalos városi ünnepségen talán még sosem voltak ilyen sokan.

Kedves olvasó! Kérem tekintse meg az eseményeken készült videó anyagot és a fotókat.

/ Hopka László /

 
 
 

Fotó & Videó: Hopka László

 
 

Copyright ©  Bálintinfo.hu