Törökbálinti adomány Kolontárnak 2010.

Főoldal Mesterkereső Telefonszámok Apróhirdetés Szolgáltatók Információk Kapcsolat

 

Kedves Olvasó!

2010 október 20.-án Törökbálintról három fős küldöttség indult az iszap katasztrófa sújtotta települések egyikére Kolontárra. A küldöttség tagjai voltak Rothauszky Györgyné képviselő asszony, Megyaszainé Mammel Magdaléna az NKÖ elnöke és jómagam. Az egyik cél az volt, hogy eljuttassuk azt a teherautónyi mennyiségű összegyűlt adományt, amelyeket a Csupa Szív óvodában és a Német Kisebbségi Házban gyűjtöttek össze.

Megnézem a fotóalbumot !

A Törökbálinti Önkormányzat az alakuló ülésen Turai István polgármester indítványára felajánlott kettő millió forintot, amelyet a testület megszavazott. E-felajánlás együttműködési megállapodás keretében került aláírásra, amelyet Tili Péter Kolontár polgármestere látott el a kézjegyével, és egyben meghatottan tolmácsolta a köszönetét a településen élők nevében. Az aláírás, adhoc jelleggel az egyik helyi vendéglőben történt, ami amúgy szokatlan helyszín választás, de most ennél sokkal fontosabb feladatokkal kell megküzdeni a településnek, mint hogy a protokol szerint járjanak el.

Reggel 9 órakor kezdtük az autóba bepakolni a kb. 1,2 t súlyú zömében ruhaneműt tartalmazó csomagokat, hogy aztán kisvártatva elinduljunk Kolontár irányába. Mielőtt megérkeztünk volna, a helyi segítőket kellett felkeresnünk Ajkarendeken, akik már előre felvették a kapcsolatot az ottani NKÖ-vel és a polgármesterrel. Szükség is volt a segítségre, mert a két település hermetikusan le van zárva, és csak hosszas tortúra után lehet behajtani.

Az első ellenőrzési pont a 8-as főútról lehajtva, Kolontár irányába Devecsernél volt, közvetlen a főút mellett. Miután a rendőrségi ponton áthaladtunk úgy 200 méter megtétele után siralmas látvány tárult elénk, amelyet elmondani nem lehet, ekkor már nem is szóltunk egymáshoz, hiszen mindannyiunkat hatalmába kerítette a szorongás és csak némán néztük az elénk táruló házakat, parkokat, udvarokat, amelyeket az iszap tönkre tett. Innen még kb. 4-5 km Kolontár! Szemben az ellenőrzési pontnál hat vízsugárral, vegyvédelmi ruhába öltözött emberek, minden a településről kihajtó autót lemosnak. Ezt távozásunkkor velünk is megtették. Bár merre néztünk mindenhol hatalmas teherautók vörösre színeződve, megpakolva a hátrahagyott iszappal és hulladékká vált anyagokkal. Utunk során újra megállítanak és ellenőriznek, de tovább mehetünk.

Megérkezés Kolontárra. Már vár minket Mundi István NKÖ alelnök, hogy a teherautó rakományát lepakolhassuk. Kiderül, hogy a Művelődési Ház már dugig van, így a polgármester megkéri Holczer Jenőt a Német Kisebbségi Önkormányzat elnökét, hogy a garázsába pakoljuk be az adományokat. Neki szerencséje volt, mert dombon van a háza és ide nem ért el a gyilkos ár. Az autót lepakoljuk és vissza megyünk a falu központjához. A  polgármester úr elköszön a rengeteg teendőre hivatkozva, mi pedig kísérettel elindulunk a elárasztott lakóházak irányába, ahol az iskola és a hivatal is az utunkba kerül. Ezek nem sérültek, csak minimális volt itt az iszap szintje....

A fák is kidőltek és minden vörös.

Elhagyva a hivatalt már látszik a károkozás igazi helyszíne, jó néhány házat már az utolsó tégláig el szállítottak, helyette szántóföld a látvány, de még 42 hátra van. Elénk tárul a Torna patak, amely fölül eltűnt a híd teljesen, illetve a mögötte látható vasút is elmosódott, de ezt már több száz méteren újra cserélték töltéssel együtt. A patakon az átjárást egy katonai ponton-híd szolgálja most. Itt volt a fő sodrása az árnak, itt volt a legtöbb áldozat. A hely kísérteties, kihalt... Az egyik kertben még az ott maradt paprika sárga színe töri meg a sötétvörös uralkodó színvilágot. Kerékpár egy kis patak korlátjának támasztva, látszik, hogy nem rég még valakit szolgált. Számtalan kérdés vetődött fel bennem. Mi történt volna, ha éjszaka zúdul le az ár? vagy ha éppen befut az állomásra a vonat, vagy nem munkanap van.... Vajon tud majd itt valaki még egyszer nyugodttan élni? 

köszönetünket fejezzük ki Meiczinger Mihályné Rézike és férje Misi bácsinak a segítségükért..

 

A Kolontári önkormányzat által nyitott és kezelt adományszámla:

KOLONTÁR ADOMÁNYSZÁMLA:
OTP BANK 11748090-15427298-06540009


IBAN: HU 96 1174 8090 1542 7298 06540009
BIC (SWIFT) kód: OTPVHUHB        OTP BANK NYRT.

Adományok válogatva, szépen becsomagolva.

Magánház pincéjében elhelyezve az adomány.

Holczer Jenő az iszapárról beszél.

Háztáji kert....

Autók fertőtlenítése, mosása.

Torna patak még mindég sötét vörös.

Fotó: Hopka László

 
 

Copyright (c) Bálintinfo.huu